Активности везане за „Дане ћирилице 2015.“ започете су промоцијом у Парохијском дому Храма Светог Спиридона у Трсту почетком априла и најавом предстојећих догађаја у емисији РТС-а „Жикина шареница“.

„Дана ћирилице 2015.“ отворени су у суботу, 23. маја у 13 сати у просторијама ОШ ''Бора Радић'' у Баваништу свечаном доделом награда најуспешнијим учесницима конкурса. Свечаности су, поред награђених ученика, њихових родитеља и учитеља, чланова жирија, водитеља радионица и заинтересоване публике, присуствовали и академик Видојко Јовић, почасни председник Сабора, и представници Општине Ковин и МЗ Баваниште.
Дани ћирилице покренути су пре четрнаест година са жељом да допринесу очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.
Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез, и илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња, Да се ја питам...
На Конкурсу за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм Републичких смотри, ове године се одазвало 6002 учесника из 400 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Румуније, Француске, Енглеске, Аустрије, Немачке, Норвешке, Финске, Кине, Аустралије, Јужне Африке, Америке, Руске Федерације и Канаде. Напомињемо да 40 радова из Српске школе „Свети Сава“ из Кабрамате, који су, према речима учитељице Бране Станисављевић, послати пре Ускрса, још увек нису стигли. Међутим организатор је одлучио, да као и свим осталим учесницима из далеких земаља, и њима поименце додели Захвалницу за чување српске културне баштине.
Жири у саставу: др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански, Милена Дорић и Љиљана Симић за литерарне радове и проф. др Сузана Полић, етнолог и музејски сарадник, Јасна Бјеладиновић, проф. Драган Боснић и Владимир Скерлић, за ликовне радове, наградио је 109 и похвалио 34 учесника. Додељене су и две специјалне награде.
Специјалну награду добиле су Кристина и Милица Пиља и њихова бака Јелена Рекић из Аделаиде у Аустралији, које су направиле седам лутака које представљају свадбу у Западној Славонији: ту су млада и младожења, кум и кума, младин отац, младожењина мајка и тамбураш.
Посебну награду добили су и ученици четвртог разреда ОШ „Стеван Мокрањац“ из Кобишнице, који су, заједно са родитељима и учитељицом Даниелом Пејчић, направили седам лутака у влашкој ношњи.
Како су Свети Ћирило и Методије крсна слава Сабора и КУД-а „Аца Обрадовић“, након доделе награда, резан је славски колач у присуству многобројних гостију.
Сабор је одржан под покровитељством Министарства просвете и Општине Ковин, уз медијску подршку емисије РТС-а „Жикина шареница“.
Поред књига купљених уз помоћ Министарства просвете, најуспешнији учесници су добили и књиге које су поклонили многобројни издавачи.
Током свечаности трајала је изложба најлепших ликовних радова приспелих на конкурс, и изложба књига које је издало Удружење „Ћирилица“ из Новог Сада.
Многи учесници конкурса су се након ручка придружити радионицама веза, керамике, изради украса од разнобојног папира, плетења цветних венаца. Радионицу керамике водио је Михајло Петровић, веза мр Милица Марковић, плетења венаца Гордана Стојановић, са ученицима ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина, а израду украса од папира приказала је Марија Анђелковић.
КУД ''Аца Обрадовић'' из Баваништа одржао је малу радионицу српког кола.
Током послеподнева одржан је и округли сто на тему „Српска ћирилица“, који је водио Драгољуб Збиљић, председник Удружења „Ћирилица“ из Новог Сада.
Такмичење за најукуснији колач, на коме су се такмичила удружења жена из Баваништа, Малог Баваништа и Долова, добило је три победника, јер жири није могао да одлучи који који је од много разноврсних и веома укусних колача најукуснији.
Сабор је настављен средином октобра, када је на концерту народних игара учествовало седам културно – уметничких друштава.
Током октобра су одржане две изложбе најлепших дечјих радова приспелих на конкурс: у Вуковој задужбини и на Међународном сајму књига у Београду. На Сајму је одржана и промоција Зборника награђених литерарних радова.
Промоција Зборника одржана је почетком новембра у Српском културном центру у Прагу, где је постављна и изложба најлепших радова приспелих на Конкурс.

ИЗДАВАЧИ – ДАРОДАВЦИ

1. Вукова задужбина, Београд
2. Матица српска, Нови Сад
3. Чувари ДОО, Београд
4. Компанија Новости АД, Београд
5. Академија СПЦ, Београд
6. Мирослав, Нови Београд
7. САНУ, Београд
8. Народна књига, Београд
9. Прометеј ДОО, Нови Сад
10. Каирос ДОО, Сремски Карловци
11. Клетт ДОО, Београд
12. ЈРЈ ДОО, Земун
13. Пчелица, Чачак
14. СКЗ, Београд
15. Завод за уџбенике, Београд
16. Јасен ДОО, Београд
17. Агора, Зрењанин
18. Службени гласник, Београд