У години када Баваниште, велико село између Панчева и Ковина, обележава 250 година постојања, одржава се, петнаести по реду, Дечји сабор „Дани ћирилице“. Сабор је почео у суботу, 21. маја 2016. године у 12 часова, свечаном доделом награда најуспешнијим учесницима истоименог конкурса. Сабор је покренут са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.

Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез, и илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња, Да се ја питам..., Сачувајмо ћирилицу, Никад не заборави...
На Конкурсу за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Календар републичких смотри, ове године се одазвало 4492 учесника из 370 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Руске федерације, Грчке, Швајцарске, Италије, Румуније, Чешке, Француске, Енглеске, Немачке, Норвешке, Аустралије, Јужне Африке, Америке.
Жири у саставу: др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански, Милена Дорић и Љиљана Симић за литерарне радове и проф. др Сузана Полић, Вилма Нишкановић и проф. Драган Боснић за ликовне радове, доделио је 109 награда и 65 похвала.
Награђене и похваљене ученике поздравили су акдемик Видојко Јовић, почасни председни Сабора, председници жирија, др Миодраг Матицки и др Сузана Полић и дечји песници Слободан Станишић и Мошо Одаловић.
Током Сабора одржана је изложба најлепших ликовних радова и мале радионице керамике, плетења цветних венаца, старих дечјих игара и српског кола.
Чланови КУД-а „Аца Обрадовић“, које такође бележи јубилеј – 40 година непрекидног постојања, приказали су сплет игара из Србије.
Велику пажњу и радост деце изазвало је такмичење за најукуснији колач, а победник је и ове године Актив жена „Дуга“ Баваниште.
Округли сто на тему српске ћирилице водио је Драгољуб Збиљић, председник Удружења „Ћирилица“ из Новог Сада.
Организатор ће сваком учеснику конкурса из далеких земаља доделити захвалницу.
Сабор се одржава под покровитељством Министарства просвете и Општине Ковин, уз медијску подршку емисије РТС-а „Жикина шареница“.