У суботу, 27. маја 2017. године у просторијама ОШ „Бора Радић“ у Баваништу, свечаном доделом награда најуспешнијим учесницима конкурса, отворен је 16. Дечји сабор „Дани ћирилице“. У име Општине Ковин, генералног покровитеља Сабора награђену децу, њихове наставнике и родитеље и друге уважене госте поздравила је Оливера Танасијевић, помоћник председника, а у име организатора, почасни председник Сабора, академик Видојко Јовић.

У суботу, 27. маја 2017. године у просторијама ОШ „Бора Радић“ у Баваништу, свечаном доделом награда најуспешнијим учесницима конкурса, отворен је 16. Дечји сабор „Дани ћирилице“. У име Општине Ковин, генералног покровитеља Сабора награђену децу, њихове наставнике и родитеље и друге уважене госте поздравила је Оливера Танасијевић, помоћник председника, а у име организатора, почасни председник Сабора, академик Видојко Јовић. О радовима су говориле чланови жирија Љиљана Симић, и др Сузана Полић. Песник гост био је Божидар Пешев, који је инспирисан догађајима на Сабору, већ сутрадан написао песму о Баваништу.
Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, на коме је до сада учествовало 40.000 ученика из око 500 школа из Србије и многих земаља у којима живе Срби, укључујући Америку, Аустралију, Јужну Африку и Кину.
Тема за литерарни рад била је МАЈКА. За ликовни део конкурса требало је украсити прво слово свог имена и тако добити иницијал, калиграфски преписати народну умотворину, насликати илустрацију народне бајке, приповетке или песме и направити лутку и обући је у народну ношњу из бакиног родног краја.
Ове године на конкурс се одазвало 5263 ученика, а у Баваниште је стигло 3175 калиграфских радова и иницијала, 1041 литерарни рад, 789 илустрација, 153 лутке и 105 везених радова. Од укупног броја приспелих радова 617 је из расејања. Жири у саставу др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански, Љиљана Симић и Милена Дорић за литерарне радове, а Др Сузана Полић, мр Драган Боснић, мр Милица Марковић, Вјера Медић и Јасминка Бркановић за ликовне радове, поделили су 119 награда и много похвала. Најуспешнији ученици добили су књиге купљене средствима Министарства просвете и добијене на поклон од издавача.
Генерални спонзор Сабора је Општина Ковин, а медијски РТС, посебно емисија „Жикина шареница“. Драгоцену помоћ и ове године пружио је Актив жена „Дуга“, чије су чланице за госте Сабора припремиле најукусније колаче.
Током првог дана Сабора публика је видела најлпеше ликовне радове приспеле на конкурс, а награђени ученици су учествовали у раду мале радионице керамике, коју је водио Михајло Петровић, веза, коју је водила мр Милица Марковић, израде цветних букета, коју су приказали ученици СШ „Васа Пелагић“ из Ковина, а како се преде показала је Вера Илић. Како се игра коло показали су чланови КУД-а „Аца Обрадовић“.
Током Сабора своје књиге је приказало Удружење „Ћирилица“ из Новог Сада.
Сабор ће се наставити почетком августа, кад се очекује велики број учесника из дијаспоре, и почетком новембра, када ће се одржати завршна свечаност под називом ВЕЛИКО АЦИНО КОЛО, на којој ће учествовати више културно-уметничких друштава.
Специјалне награде су добили Милица и Кристина Пиља из Аделаиде, које су, заједно са својом баком Јеленом Рекић, направиле четири лутке које представљају обичаје на Бадње вече у западној Славонији и ученици трећег разреда ОШ „Љупче Шпанац“ из Беле Паланке, који су, заједно са родитељима и учитељицом, направили лутке које приказују призор из белопаланачког краја.

МАЈКА
Нина Вукадиновић, ученица шестог разреда ОШ „Душан Јерковић“ Инђија

...Ово је прича о мојој мами:
жени, мајци, краљици,
царици и најбољој другарици.
На свету постоје милијарде жена,
али замене за мајку нема...

Тамара Маринковић, ученица осмог разреда ОШ „Душан Радовић“ Бор

...Ово је песма за осмех благи,
Пољубац нежан, пољубац драги,
Што те од сунца греје јаче,
Па се смејеш кад ти се плаче.

Ово је песма лепа ко бајка,
Жена у њој зове се мајка:
Храбра, снажна, одважна, мила,
Што не да да ти ломе крила,
Што често због тебе себе гази,
Љуби те, грли, негује, мази,
Што само за тебе чини чуда
И увек зна шта, како, куда...

Дуња Кнежевић, ученица четвртог разреда ОШ „Бора Радић“ Баваниште

Због добијене петице тата жели да ме води на Дунав. Одушевљена сам мислећи да идемо бициклима, али тата одустаје. Да бисмо пре стигли, крећемо аутомобилом. Тужна сам јер ћемо и ми тако повредити мајку природу. Долазимо, а наша највећа река се сузила, њене обале обавија смеће. Поред нас људи пецају, улов је слаб, али они су задовољни. Немарно бацају лименке, папире и кесе. Уместо да је река пуна рибе и да све мирише на живот, осећа се мирис трулежи, а рибе ниоткуд.
Као и свака мајка, природа је јака и неће се лако предати. Ми јој можемо помоћи у тој борби за живот. Кренимо раније да бисмо бициклима стигли на време. Бацајмо смеће у канте.
Не дозволимо да живимо у канти!

СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ

ВЕЗ

ИЛУСТРАЦИЈА

КАЛИГРАФИЈА

ИНИЦИЈАЛ

ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ

ЛУТКЕ