У суботу, 26. маја 2018. године у парку ОШ „Бора Радић“ у Баваништу, игром најмлађих чланова КУД-а „Аца Обрадовић“, отворен је 17. Дечји сабор „Дани ћирилице“.

У име Општине Ковин, генералног покровитеља Сабора награђену децу, њихове наставнике и родитеље и друге уважене госте поздравио је Зоран Николић, заменик председнице, а у име организатора директор школе Васа Симичић.

О радовима су говорили председници жирија др Миодраг Матицки и др Сузана Радовановић. У име Срба из расејања, обратила Љиљана Вукић, просветни радник из Немачке и дечји писац.

На конкурс за најбољи литерарнии и најлепши ликовни рад, који чини окосницу Сабора, на коме је до сада учествовало 50.000 ученика из више од 500 школа из Србије и многих земаља у којима живе Срби, укључујући Америку, Аустралију, Јужну Африку и Кину, ове године стигао је 5261 рад, од којих су 669 литерарни, 1011 илустрације, 3031 калиграфска рада и иницијала, 192 веза, 268 лутке и 90 минијатуре.

Из заграничја и расејања је стигло укупно 578 радова.

Тема за литерарни рад и илустрацију била је МОЈ ЈУНАК, а калиграфски је требало преписати текст о јунаштву. Украшвањем првог слова имена аутора добили смо иницијале, а требало је направити и лутку и обући је у народну ношњу из бакиног родног краја.

Жири у саставу др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански, Љиљана Симић и Милена Дорић за литерарне радове, а Др Сузана Полић, мр Драган Боснић, Милица Марковић и Вјера Медић за ликовне радове, поделили су 100 наградa, и 88 похвала, од којих се скоро половина односи на децу из дијаспоре. Најуспешнији ученици добили су књиге купљене средствима Министарства просвете и добијене на поклон од издавача.

Публика је видела најлпеше ликовне радове приспеле на конкурс, а награђени ученици су учествовали у раду мале радионице керамике, коју је водио Михајло Петровић, ткања, коју је водила Негосава Павловић, израде цветних букета, коју су приказали ученици ССШ „Васа Пелагић“ из Ковина. Како се преде показала је Вера Илић како се игра коло показали су чланови КУД-а „Аца Обрадовић“, а Банди Николић је дотерао своје пони коњиће, које су деца могла да јашу.

Добар утисак употпунила је Библиотека „Теофило Димић“, уз чију драгоцену помоћ се одржава Дечји сабор, свечаним отварањем Руског кутка, за који је Руска хуманитарна мисија на Балкану поклонила 800 књига, као и приказом антологије „Млади говоре“ у којој су објављени најбољи дечји радови приспели на конкурс током претходних 17 година.

Штампу књиге финансирало је Министарство културе Републике Србије.

Генерални спонзор Сабора је Општина Ковин и Министарство просвете, а медијски РТС, посебно емисија „Шареница“ и ТВ „Пинк“, емисија „Жикина шареница“ Радио „Бус“ Ковин.

Велику помоћ и ове године пружио је Актив жена „Дуга“, чије су чланице за госте Сабора припремиле колаче и организовале такмичење за најукуснији колачић, на коме су учествовала још три актива жена, који су такође своје колаче поделиле деци.

Сабор ће се наставити почетком августа, кад се очекује велики број учесника из дијаспоре, и почетком новембра, када ће се одржати завршна свечаност под називом ВЕЛИКО АЦИНО КОЛО, на којој ће учествовати више културно-уметничких друштава.

 

Своје књиге поклонили су следећи издавачи:

Вукова задужбина, Београд

Матица српска, Нови Сад

Прометеј ДОО, Нови Сад

Чувари ДОО, Београд

Каирос ДОО, Сремски Карловци

СКЗ, Београд

Службени гласник, Београд

САНУ, Београд

ЈРЈ ДОО, Земун

РТС издаваштво, Београд

Катена мунди, Београд

Компанија Новости АД, Београд

и

Леон Коен