Осамнаести Дечји сабор „Дани ћирилице“ почео је резањем славског колача на сам дан Светих Ћирила и Методија у Храму Успења Пресвете Богородице  у Баваништу. Дан касније, у суботу, 25. маја, у 12 сати у просторијама ОШ „Бора Радић“ одржана је свечана додела награда најуспешнијим учесницима конкурса, на који је ове године стигло 3.327 радова, од којих је из  дијаспоре 519.
Жири, у саставу др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански и Љиљана Симић, за литерарне и др Сузана Полић, мр Драган Биснић, мр Вјера Медић и Милица Марковић, за ликовне радове, је наградио 105 ученика и 96 похвалио. 
Сви награђени и похваљени ученици су добили дипломе, похвале и вредне књиге, купљене уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, или добијене од издавача, а сви учесници конкурса из дијаспоре добиће признање ЧУВАР СРПСТВА. Поред награђене деце, њихових наставника и родитеља, додели награда су присуствовали председник Скупштине Општине Ковин, Зоран Брадањи, који је поздравио све присутне у име локалне самоуправе. Обратили су се и чланови жирија, Љиљана Симић и др Сузана Полић, дечји песници, Рајко Лукач, Божидар Пешев и Мошо Одаловић, и Славомир Гвозденовић у име Савеза Срба у Румунији. У име организатора Сабора говорио је Васа Симичић, директор ОШ „Бора Радић“, а присутнима се обратила и председница Актива жена „Дуга“ из Баваништа.
Деца су учествовала у раду радионица калиграфије, веза, керамике и  плетења цветних венаца.
Ученици Руске школе на Новом Београду и чланови КУД-а „Аца Обрадовић“ из Баваништа приказали су своје националне игре.
Да се сви засладе и ове године су се потрудиле чланице Актива жена „Дуга“ из Баваништа, које су организовале такмичење за најлепши и најукуснији колачић.
Сабор се одржава под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Општине Ковин.
          Најуспешним учесницима конкурса своје књиге су поклонили издавачи: Вукова задужбина, Прометеј, САНУ, Академија СПЦ, Каирос Сремски Карловци, Српска књижевна задруга, ЈРЈ Мој издавач, Службени гласник, Издаваштво РТС-а, Новости и Јасен
Сабор су медијски испратили РТС, редакција Знање имање, и Пинк, емисија Жикина шареница, у најави а Тв Панчево је снимило репортажу у Баваништу.
За децу из расејања пријем ће бити организован крајем јула.
 
danicirilice2019 1danicirilice2019 2
danicirilice2019 3danicirilice2019 4