ВЕРА СЕКУЛИЋ, иницијатор и творац Дана ћирилице и председник КУД-а „Аца Обрадовић“, преминула је 9.јула ове године. Њен одлазак оставио је болну и трајну празнину.

Вера је рођена 4. августа 1954. године у напредној паорској породици у Баваништу, где је завршила основну школу. Гимназију је похађала у Ковину, а Вишу економску школу у Београду. Готово цео радни век провела је у ковинској „Звезди“.

Волела  је децу, књижевност, економију, традицију... Била је космополита, а у исто време и велики локалпатриота јер све што је радила, од прве идеје до последње мисли, било је везано за Баваниште. Захваљујући њој, њеном раду и њеном залагању ово село је постало познато, не само у Србији, него и у целом свету, где год живи наш народ.

Највише времена, пажње и љубави посветила је младима и њиховом васпитању, даровала им је људске савете, учила их раду и дисциплини, дружењу и толеранцији и они су стасавали уз њу, уживајући у радостима живота. Својим стручним искуством, а и животном мудрошћу, била је ослонац, подршка, а и најбољи пријатељ младима. Снагом своје личности штитила је њихове интересе и несебично им поклањала речи подршке, пажње и топлине.

Њеним одласком остала је празнина у срцима свих оних који су је познавали, али ће се памтити њена доброта, ведрина, љубав према људима и животу. Памтиће се племенитост, пожртвованост и топлина коју је ширила око себе; причаће се о њеној мудрости и оданости, а посебно о неисцрпној енергији коју је уложила у културни развој свог завичаја.

Част је било познавати је!